Skip to content

Vše co byste měli vědět o webové analytice

Webová analytika dokáže výrazně ovlivnit prodeje a vnímání značky. Vše za pomoci shromažďování a zpracovávání dat z vaší webové stránky. Díky webové analytice můžeme sledovat každý jeden pohyb uživatele na našem webu a pak ho v rámci customer journey zachytit ve správný okamžik. I když to zní jako věda, nejde v principu o nic složitého. V tomto článku vám vysvětlíme proč je analytika důležitá, které metriky je dobré sledovat, jak sbírat data nebo co patří mezi 7 nejčastějších mýtů o webové analytice.

Co je webová analytika a proč je tak důležitá?

Pod pojmem webová analytika se rozumí shromažďování a následná analýza dat generovaných návštěvou uživatelů a interakcí s webem. Cílem webové analytiky je měřit chování uživatelů, optimalizovat zákaznickou zkušenost a tok webu a pomocí získaných statistik plnit obchodní cíle. Jedním z nejčastějších cílů může být například zvýšení prodejů nebo povědomí o značce.

Existuje velké množství dat, které můžete o svých návštěvnících shromažďovat. Dozvíte se z nich jak lidé interagují s vaším webem, což vám pomůže objevit nové příležitosti ke zlepšení. Zjistíte například celkovou návštěvnost webu, míru okamžitého opuštění, zdroje návštěvnosti, chování nových a vracejících se návštěvníků, celkový čas strávený na webu, propustnost konverzního trychtýře a mnoho dalšího. Všechna tato zjištění vám pomůžou upravit web do podoby, která bude vašim zákazníkům nejvíce vyhovovat, čím zvýšíte pravděpodobnost nákupu nebo využití vašich služeb.


web analytics

 

Které metriky se vyplatí sledovat?

Jak už jsme zmínili, dat a metrik, které můžete sledovat je opravdu mnoho. Na začátku se určitě vyplatí sledovat míru okamžitého opuštění na konkrétních stránkách. Pokud zákazníci rychle odcházejí z vašich webových stránek, může to znamenat, že buď nenachází informace, které hledají dostatečně rychle a dostatečně snadno nebo že se jim stránka špatně zobrazuje a některé odkazy mohou být nefunkční. Při optimalizaci určitě zvažte přepracování navigačního panelu na webu a celkové rozložení stránky, správnost odkazů si vždy několikrát zkontrolujte. 

Další z metrik, kterou je dobré si pohlídat je bounce rate. Sem spadnou všichni uživatelé, kteří odejdou ze stránky bez shlédnutí alespoň jedné další stránky. Jedná se tedy o poměr bounced uživatelů a celkovým počtem. Nejčastějšími důvody opuštění bývá dlouhá načítací doba, opět nepřehledný navigační panel nebo zastaralý design webu. 

Další metrikou, která může výrazně ovlivnit počet spokojených návštěvníků je zobrazení v mobilním zařízení. Podle Googlu je přes 50% obsahu zobrazováno na mobilním zařízení a proto i Google ze strany hodnotitele jednotlivých webů výrazně upřednostňuje weby, které se řídí pravidlem mobile first. Do budoucna můžeme očekávat procenta lidí, kteří si zobrazují weby na mobilním zařízení ještě vyšší. 

Neměli bychom zapomenout také na metriku nových a vracejících se uživatelů. Lze předpokládat, že chování těchto dvou skupin bude na webu odlišné. Zároveň je vaším cílem také udržet číslo vracejících se zákazníků co nejvyšší, jelikož spokojený zákazníci = vracející se zákazník.

 

Jak sbírat data?

Nejpopulárnějším nástrojem pro sbírání dat jsou Google Analytics, která se od 1. července 2023 nahradí službou Google Analytics 4. Novou verzi GA4 je však už nyní možné využívat. Je to nástroj, který je zdarma a poskytuje všechny základní i pokročilé metriky, pomocí kterých budete mít přehled o vašich datech. 

Instalace je jednoduchá. Stačí přejít na tento odkaz. Pokud si s něčím nebude vědět rady skvěle poslouží zákaznická podpora, která je v ČJ a provede vás nastavením krok za krokem. Pak už jen stačí přidat ID do administrace e-shopu a máte hotovo!

 

google analytics

 

7 mýtů o webové analytice

  • Abyste mohli provádět analýzy, musíte mít matematické znalosti - Jeden z nejrozšířenějších mýtů, který samozřejmě není pravda. Spíše než matematické znalosti je dobré vědět, kde konkrétní data najdu a co vypovídají. V případě nejasností je však možné vše dohledat pomocí nápovědy.
  • Vyhodnocování analýz zabere hodně času - Spousta marketérů se obává, že analýzy zaberou spoustu času a jim tak nezbyde čas na nic jiného. Vše je ale jen otázkou tréninku. Pokud věnujete nějaký čas učení se práci s daty a zjistíte, které metriky jsou pro váš podnik klíčové, budete přesně vědět kde co najít a měření tak pro vás bude otázkou několika minut.
  • Analýzy vám neřeknou nic, co byste už dávno nevěděli - Toto je spíše otázkou ega, jelikož to, že si myslíte jak konkrétní kampaň dopadne, ještě neznamená, že tomu tak opravdu bude. Mějte na paměti, že každou kampaň je nutné analyzovat zvlášť a pak je následně mezi sebou porovnávat.
  • Mám příliš malou společnost na to, abych potřeboval webovou analytiku - Další z velmi oblíbených mýtů, který opět není pravdou. Na velikosti podniku v případě webové analytiky nezáleží. Naopak malé firmě může práce s daty výrazně pomoci růst.
  • Musím vytvářet přehledy a závěry pro každou metriku zvlášť - Tato myšlenka je mylnou představou většiny začátečníků, ale opravdu není nutné analyzovat každou metriku zvlášť. Postupem času zjistíte, které metriky jsou pro váš podnik klíčové a pak už jen stačí se na ně soustředit a implementovat řešení.
  • Data z různých platforem by měla vypadat stejně - I když se to tak možná může na první pohled zdát, data z různých platforem určitě nejsou stejná. Už jen pokud vezme v úvahu rozmanitost sociálních sítí, vždy se najdou rozdíly v cílové skupině, způsobu používání aplikace a její efektivnosti vůči konkrétním krokům.
  • Mít data je důležitější než podnikání následných kroků - Tím, že budete data pouze shromažďovat ale už nebudete podnikat následné kroky změny nedosáhnete. Vždy je důležité data zanalyzovat a pak navrhnout vhodné řešení, které povede ke změně problému.

 

Shrnutí

  • Cílem webové analytiky je měřit chování uživatelů a sledovat interakce na webu, pomocí analýz následně plnit obchodní cíle
  • Mezi základní metriky patří míra okamžitého opuštění, bounce rate, zobrazení v mobilních zařízení a sledování poměru vracejících se a nově příchozích zákazníků
  • Data lze nejjednodušeji sbírat pomocí Google Anyltics, která se od 1.7.2023 mění na Google Analytics 4
  • K provádění matematických analýz nepotřebujete speciální matematické znalosti
  • Webová analytika je vhodná pro všechny společnosti, od malých po velké