Skip to content

Jak úspěšně inzerovat na sociálních sítích

Sociální sítě využívá v současné době více než polovina světové populace. Jedná se tedy o ideální prostor, kde můžete oslovit širší publikum, získat nové zákazníky a rozvíjet své podnikání. Velkým pomocníkem vám přitom bude správně zvolená reklama. V následujícím článku si řekneme, jak inzercí na sociálních sítích dosáhnout kýžených výsledků.

Jak reklama na sociálních sítích funguje

Pod pojmem inzerce na sociálních sítích si lze jednoduše představit placenou reklamu, která se zobrazuje vaší cílové skupině na platformách jako je Facebook, Instagram nebo Twitter.

O tom, zda se reklama zobrazí konkrétnímu uživateli, rozhoduje algoritmus, který analyzuje určitá data. Mohou to být:

  • Demografické údaje uživatelů, například věk, bydliště nebo pracovní pozice.
  • Online chování uživatelů, včetně jejich předchozích interakcí s podobnými typy reklam.
  • Kvalita samotné reklamy a to, zda s ní ostatní uživatelé interagovali.
  • Obsah reklamy, tedy o co v ní vlastně jde.

Na základě kontroly těchto informací si potom reklama najde cestu k těm správným uživatelům. Tím se zvyšuje šance, že na ni lidé kliknou a promění se ve vaše zákazníky.

Trocha terminologie

Abychom se ve světě inzerce na sociálních sítích úplně neztratili, projdeme si několik základních pojmů, které se nám budou hodit:

Míra prokliku (CTR). Jedná se o poměr mezi celkovým počtem zobrazení reklamy a počtem kliknutí na ni vyjádřený v procentech. Čím vyšší CTR, tím samozřejmě lépe. 

Cena za proklik (CPC). Úzce souvisí s pojmem PPC, který označuje specifický typ internetové reklamy. Inzerent v tomto případě platí za každé kliknutí na jeho reklamu. CPC potom značí sumu, kterou inzerent za proklik zaplatí. Chcete-li zjistit svou CPC, vydělte své reklamní náklady počtem kliknutí.

Míra zapojení. Tato metrika ukazuje, kolik interakcí si vaše reklama na sociálních sítích získala – může se jednat o komentáře, lajky, zhlédnutí a podobně. Míra zapojení se počítá jako procento uživatelů, kteří se zapojí do vašich příspěvků na sociálních sítích.

Imprese. Označují počet zobrazení reklamy na sociálních sítích. To, že se reklama zobrazí, ale ještě neznamená, že ji uživatel zaznamenal nebo s ní nějak interagoval.

Obsah generovaný uživateli (UGC). Jedná se o jakýkoli obsah, který vytvořili sami uživatelé – komentáře, recenze, obrázky nebo třeba videa. Sdílení UGC pomáhá firmám rozvíjet vztahy s uživateli sociálních médií. Výhodou je také autentičnost a budování důvěry ve značku.

 

Proč je inzerce na sociálních sítích důležitá

Možná už máte na sociálních sítích nemalé množství sledujících, tak proč potom platit za reklamu? Důvodů může být hned několik:

  • Chcete oslovit kvalifikovanější potenciální zákazníky, tedy ty, kteří mohou mít o vaši značku zájem, ale zatím ji neznají.

  • Chcete zvýšit povědomí o značce. Sociální sítě vám mohou pomoci výrazně zviditelnit vaše podnikání.

  • Chcete provést uživatele procesem prodeje. Se správně zacílenou reklamou můžete uživateli ukázat vaši prodejní cestu.

  • Chcete lépe pochopit chování uživatelů. Reklamy na sociálních sítích poskytují přístup k datům, analýzám a statistikám zákazníků. Zjistíte tak, které z vašich reklam fungují a které nikoli.

  • Chcete zlepšit svůj omnichannel marketing. Tento typ marketingu kombinuje data z různých platforem. Sociální sítě jsou jednou z nich a vy díky nim můžete maximalizovat svůj dosah.

Typy reklam na sociálních sítích

Reklamy na sociálních sítích mohou samozřejmě nabývat různých podob. Mezi základní patří tyto:

Videoreklamy. Jedna z nejpopulárnějších forem reklamy na sociálních sítích. Studie naznačují, že čím kratší video, tím lépe. Po klipu by měla ideálně následovat výzva k akci (CTA).

Grafické reklamy. Obvykle se vyskytují ve formě bannerů nebo postranních panelů. Jsou běžné především na Instagramu, Snapchatu, Facebooku a Pinterestu. Umožňují propagovat značku pomocí jediné fotografie. V závislosti na vaší platformě můžete přidat zápatí s výzvou k akci.

Karusely. Zobrazují několik obrázků nebo videí za sebou, tedy v rámci jediné reklamy. Jsou dostupné na Facebooku, Instagramu, LinkedInu, Twitteru a dalších platformách. Každá část karuselu má svou vlastní CTA, takže můžete snadno inzerovat více produktů nebo služeb.

Reklama společnosti Tourism Calgary ve formě karuselu na Facebooku.
Zdroj: https://www.activecampaign.com/blog/social-media-advertising

Textové reklamy. Často se objevují ve feedu nebo na pravém postranním panelu. Na textu je potřeba dát si opravdu záležet, protože tato reklama většinou nemá žádný vizuál, kterým by zaujala oko uživatele.

Reklamy v rámci Stories. Jedná se o videa nebo fotografie, která se objevují mezi organickými Stories. Bývají doplněné o emotikony, gify a další kreativní prvky. Používají se hlavně na Instagramu, Facebooku a Snapchatu.

 

Jak inzerovat s co nejlepšími výsledky

Na začátek si přiznejme, že jediný správný návod neexistuje. Vždycky budete muset jít cestou pokusů a omylů, abyste zjistili, co funguje právě pro vaše podnikání. Přesto se lze řídit pěti obecně platnými pravidly, která vám napoví, kudy se vydat.

  1. Identifikujte své cílové publikum

Znát svoji cílovku je základ. Vytvořte si personu neboli fiktivní osobu reprezentující vašeho zákazníka. Dejte jí jméno, vymyslete demografické údaje, typické chování i cíle. Pomůže vám to představit si, kdo vaši zákazníci vlastně jsou a co chtějí.

Další možností je provést průzkum trhu. Využijte například formu on-line dotazníků, rozhovorů nebo skupinových diskuzí. Shromažďujte data a analyzujte výsledky – dle nich pak můžete cílit na to správné publikum.

  1. Zvolte vhodnou platformu

Už znáte svoji cílovou skupinu. Nyní je potřeba zjistit, na kterých sociálních sítích ji nejčastěji najdete. Marketéři obecně nejvíce využívají Facebook a Instagram, pokud ale cílíte na mladší publikum, možná bude lepší zaměřit se na TikTok. Pro B2B reklamu je zase optimální LinkedIn. Uživatelské chování se každopádně různí podle věku, pohlaví a dalších demografických údajů.

Tabulka znázorňující uživatele jednotlivých sociálních sítí podle věku a pohlaví.
Zdroj: https://www.activecampaign.com/blog/social-media-advertising

  1. Stanovte si rozpočet

Za reklamy rozhodně nechcete utrácet zbytečně. Proto je potřeba vyčlenit si na ně určitý rozpočet a ten si ohlídat. Jak na to?

  • Určete si konkrétní a měřitelné cíle. Možná chcete zvýšit tržby o 15 % nebo podporovat nákupy od nových zákazníků. Ať tak či tak, jasně si vaše cíle definujte a sledujte, zda vaše reklamy přinášejí v tomto směru ovoce.
  • Zkontrolujte předchozí výdaje za reklamu. Pokud vaše společnost v minulosti reklamy na sociálních sítích využívala, prostudujte přechozí rozpočty. Zhodnoťte, zda byly dostačující nebo do budoucna volají po úpravách.
  • Slaďte svůj rozpočet s celkovou strategií na sociálních sítích. Ujistěte se, že váš rozpočet za reklamu odpovídá tomu, čeho chcete v rámci sociálních sítí dosáhnout. Chcete-li například oslovit širší publikum, musíte na tento cíl vyčlenit potřebnou sumu peněz.
  1. Dbejte na kvalitu

Už víte, na kterou platformu reklamu umístit. Vězte, že zrovna tak důležitá je i její kvalita – a to nejen po obsahové, ale i po technické stránce. Nekvalitní obrázky nebo videa vám mnoho zákazníků nepřivedou, dost možná je dokonce odradí. Aby vaše značka budila důvěru, musí i reklama na sociálních sítích vypadat profesionálně.

  1. Analyzujte výsledky

Umístěním inzerce na sociální sítě vaše práce rozhodně nekončí. Vaším úkolem nyní bude neustále kontrolovat a vyhodnocovat, jak si daná reklama stojí. Prostředí sociálních sítí je nestabilní, a co funguje jednou, nemusí fungovat věčně. Počítejte s tím, že budete muset styl inzerce průběžně upravovat. I proto se vyplatí sledovat aktuální trendy. Zjišťujte, na jaký obsah lidé obecně reagují, co právě „letí“. Tak dokážete ze svých reklam vytěžit maximum.