Skip to content

Jak na kontinuální emailovou komunikaci

Emailing je jedním z komunikačních prostředků, které většina z nás používá na denní bázi. Očekáváme, že nám přinese cenné informace, upozorní nás na nadcházející novinky a nabídne možnosti určené pouze pro nás. U emailingu je ale stejně jako u spousty jiných aktivit důležitá kontinuita a konzistentnost. Pravidelné rozesílky jsou tedy pro váš podnik klíčové i v momentě, kdy se zrovna příliš nedaří a prodeje nejsou tak vysoké, jak byste si představovali. Proč byste měli se zákazníky komunikovat pravidelně, jak často rozesílky posílat a jaké dopady může mít nepravidelné posílání emailů se dozvíte v tomto článku.

 

Proč se zákazníky komunikovat i když se zrovna nedaří?

U emailů nejde jen o hodnotné informace a tipy pro zákazníky. Tím, že s nimi komunikujete pravidelně si vytváříte vztah a učíte zákazníka jednotlivým návykům nákupčího chování. Nezapomínejte ale, že nejste jedinou firmou, která se snaží s jedincem navázat komunikaci a dovést ho k cílové konverzi. Podobných emailů mu za týden přijdou klidně i desítky. Důležité je umět se odlišit a ukázat zákazníkovi přidanou hodnotu, například v podobě výjimečné služby, zdokonaleného servisu nebo personalizované akční nabídky.

Skvělým způsobem, jak budovat vztah se zákazníkem, je také zasílání e-mailu na základě speciální příležitosti. Tu mohou představovat narozeniny, svátek, ale třeba také společné výročí (například rok od registrace). Dejte prostřednictvím e-mailu zákazníkovi najevo, že je pro vás důležitý.


customer care

 

Jak často rozesílat?

Pokud očekáváte jednoznačnou odpověď, tak vás bohužel nepotěšíme. Podmínky a požadavky jednotlivých společností jsou velmi rozdílné a proto je i množství měsíčních rozesílek velmi specifické. Obecně se ale doporučuje rozesílat minimálně 2-3x měsíčně. Součástí vašeho content plánu by měl být určitě newsletter, který slouží jako rychlý přehled pro získání informací o nových projektech, akcích a produktech. Jak často budete zákazníků tento obsah servírovat záleží na tom, kolik máte měsíčně nových kampaní nebo článků na blogu. 

Jaký způsob je pro vás nejvhodnější zjistíte jen a pouze testováním a zkoušením nových variant. Každou jednotlivou možnost si na závěr dostatečně zanalyzujte a věnujte dostatek času jejich porovnání. Nezapomeňte pracovat také s několika variantami jednotlivých emailů. K tomu vám skvěle poslouží A/B testing, který většina emailingových nástrojů nabízí. 

 

Na jak dlouho plánovat?

Plánování je klíčovým prvkem fungující marketingové strategie. Důležité je mít vytyčené základní cíle, které si postupně rozštěpíme na několik menších úkolů. Plánování by mělo probíhat jak dlouhodobé, tak i krátkodobé. Prioritní cíle by měli být známy minimálně rok dopředu, pro menší úkoly pak poslouží kvartální nebo měsíční plánování. 

Co se email marketingu týče, strategie rozesílek by měly být zpracována minimálně na měsíc dopředu, u větších firem ideálně kvartálně. Záleží však na oblasti podnikání, velikosti podniku i konkretizaci jednotlivých úkolů.

 

schedule

 

Jaké dopady může mít nepravidelné posílání emailů?

Pokud nebudete mít detailně zpracovaný marketingový plán a rozesílky nebudou hotové dopředu, může dojít k nepravidelnému zasílání emailů. Kromě toho, že vám to naruší konzistentnost komunikovaného obsahu, narušíte si také dlouho budovaný vztah se zákazníkem. Představte si, že jste zákazník, který pravidelně pomocí newsletteru dostává svoji dávku informací. Najednou se mu ale dlouho nikdo neozve. Zákazník na vaši firmu rychle zapomene a lze předpokládat, že ve velmi krátké době přejde ke konkurenci. Vy tak díky vašemu nedbalému plánování ztratíte dlouhodobého zákazníka. 

Dalším z možných scénářů je, že budete rozesílky posílat až v momentě, kdy se vám to bude nejvíce hodit a budete potřebovat navýšit prodeje. Zákazník tak bude emaily v jeden okamžik přesycený a jindy o vás dlouho neuslyší. Taková strategie také fungovat nebude, jelikož zákazník nebude mít možnost pochopit vaše sdělení. Vše opět v důsledku špatného plánování a nepravidelných emailových rozesílek. 

 

Shrnutí

  • Se zákazníky komunikujte pravidelně, i když se zrovna nedaří
  • Vytvořte si plán a odesílejte rozesílky minimálně 2-3x do měsíce
  • Svoji ideální strategii zjistíte jen tím, že budete testovat všechny varianty a možnosti
  • Content mějte naplánovaný minimálně na měsíc dopředu, předejte tak spoustě potencionálních problémů
  • Nepravidelné rozesílání naruší nejen konzistentnost, ale také váš vztah se zákazníkem